Яка користь від червоного мухомора?

Хімічний склад мухоморів

Однією з перших виявлених речовин у червоному мухоморі був мускарин ще у далекому 1869 році. Довгий час він вважався галюциногенним агентом, подальші дослідження спростували це твердження.

Найбільш токсичні речовини у червоному мухоморі – це мусцимол та іботенова кислота. Мусцимол утворюється внаслідок декарбоксилування останньої. Це було встановлено дослідниками з Японії, Швейцарії та Англії. Саме ці дві речовини пов’язані з впливом на нейротрансміттери центральної нервової системи – гамма-аміномасляної та глутамінової кислот.

Нещодавно було виявлено, що у червоному мухоморі міститься мусказон. Він утворюється в результаті розпаду іботенової кислоти під дією УФ-випромінювання. Проте його хімічна активність незначна.

Корисні властивості мухоморів

Грамотне вживання червоного мухомора чинить сприятливий терапевтичний ефект. А саме:

  • Покращується настрій, зникає тривога.
  • Нормалізується сон.
  • Знижуються депресивні прояви.
  • Покращується робота внутрішніх органів.
  • Зростає творча складова, креативність.

Курси мікродозінгу мухомора можуть по різному впливати на людину, в залежності від індивідуальних особливостей. Але загальний позитивний ефект відзначають практично всі поціновувачі цих грибів.

Протипоказання для вживання

Хоча червоний мухомор рахується отруйним грибом, згідно висновків «Північно-американської мікологічної асоціації» (The North American Mycological Association) за період 1909-2009 рр. не було зафіксовано жодного факту отруєння червоним мухомором.

Протипоказаннями для вживання червоного мухомора є індивідуальна непереносимість його складових, прийом сильних антидепресантів. Не варто споживати з профілактично-лікувальною метою червоний мухомор, якщо ви проходите курс терапії сильними лікарськими засобами. Адже позитивний вплив гриба буде пригнічений фармакологічними препаратами, ви не відчуєте бажаного ефекту. Буде лише розчарування через те, що ваші очкування не справдилися.

Потенційний вплив на нервову систему

За результатами спостережень спеціалісти помітили, що очікуваний ефект від вживання мухоморів відчувають близько 80% тих, хто пробує мікродозінг. Ще 10% нечутливі до його дії, а 10% – гіперчутливі.

Загалом позитивна дія на центральну нервову систему (ЦНС) включає:

  • Зміну емоційного стану.
  • Активізацію процесів мотивації, пошуку сенсів.
  • Покращення процесів мислення.
  • Покращення пам’яті.
  • Підвищення активності, працездатності, ефективності роботи.

Мухомори для веганів та вегетаріанців

Вегетаріанці та вегани добровільно відмовляються від споживання в їжу продуктів тваринного походження. У кожного свої причини переходу. Хтось піклується про своє здоров’я, комусь важливо, що тварини не загинуть заради шматка м’яса. Вегетаріанці – це загальна назва способу харчування. Деякі його послідовників не вживають м’яса, але харчуються яйцями або рибою. Вегани ж повністю виключають зі свого раціону усе, що тим чи іншим чином пов’язано зі світом тварин – молоко, мед, яйця. Тому багато мікроелементів, вітамінів та корисних речовин відсутні в їх щоденному раціоні. Крім того, перехід на вегетаріанство непростий з психологічної точки зору. Для того, щоб все це не мало руйнівного впливу на здоров’я, потрібно урізноманітнювати харчування продуктами рослинного походження. Також варто звернути увагу і на світ грибів.

Вживання червоних мухоморів дозволяє:

  • Забезпечити раціон необхідними амінокислотами.
  • Покращити роботу травлення.
  • Позбутися паразитів.
  • Знизити тривожність, покращити настрій.

Використання червоного мухомору офіційною медициною

Офіційна медицина інертна, і зміни в підходах та алгоритмах лікування відбуваються дуже повільно, після років досліджень та наукових дискусій. Фунготерапія почала активно розвиватися останні десятиліття, тому впровадження її в офіційні медичні протоколи чекати ще нескоро. Але науковці та медики вже зараз відзначають, що компоненти червоного мухомору сприятливо впливають на організм людини. Наприклад, маскаруфін чинить протизапальну та протипухлинну дію. Полісахариди дозволяють пришвидшити процес регенерації клітин. В деяких практичних кейсах медичних закладів відзначається знеболювальна, психостимулююча, антисубдепресивна дія гриба. Компоненти червоного мухомора використовуються в фармакологічних цілях.

Використання червоного мухомору народною медициною

В народній медицині червоний мухомор використовується в якості лікувальних настоянок. Вони допомагають при болях у суглобах, радикуліті, ревматичних захворюваннях.

Народні цілителі та фітотерапевти відзначають гомеопатичну дію гриба і використовують у своїй практиці для лікування та профілактики:

  • Психічних розладів.
  • Застуди.
  • Серцево-судинних захворювань.
  • Захворювань нервової системи.
  • Хворобах шлунково-кишкового тракту.
  • Болях у м’язах та суглобах.
  • Захворюваннях шкіри.

Мухомори в косметології

Використанням грибів у виробництві косметики вже нікого не здивувати. Але здебільшого використовуються шиітаке, рейші, кордіцепс, трюфель. Проте в останні роки зросла увага і до мухоморів. Декілька виробників вже ввели у свої засоби для догляду екстракт червоного або пантерного мухомора.

А от приготування домашніх косметичних засобів з витяжки мухомора відоме з давніх часів. Серед позитивного впливу – боротьба з розширенням та запаленням вен, розтяжками на шкірі, тріщинами на п'ятах, прискорення процесів оновлення шкіри (за це відповідають полісахариди у складі мухомора).

Мухомори проти алкоголізму та тютюнопаління

Один з факторів боротьби з шкідливими звичками – це позбавлення від деструктивних думок, що повернення до вживання тютюну, алкоголю, фармакологічних засобів зніме дискомфорт внаслідок відмови від них. І в цьому випадку на допомогу приходить червоний мухомор. Як ми зазначали вище, в його склад входять мусцимол, мускарин, іботенова кислота, буфотенін, які чинять активний вплив на центральну нервову систему людини.

Алкозалежні звертаються до чарки не задля отримання фізичного задоволення, а як спосіб втекти від своїх проблем, забути про них на деякий час. Психологічне напруження призводить до безсоння, яке також намагаються «лікувати» міцними напоями. Прийом червоного мухомору в мікродозах дозволяє знизити тривожність, депресію, астенію, апатію. Покращується сон, життя людини гармонізується. В таких умовах зникає потреба в алкоголі. Адже мікродозінг дає такий самий ефект, але виключає згубний вплив спиртних напоїв.

Алкозалежний відчуває себе здоровою і повноцінною людиною, цікавість до алкоголю згасає. В комплексній терапії з іншими засобами мікродозінг дає чудові результаті у боротьбі з цією залежністю.

Що стосується тютюнопаління, ситуація ускладнюється тим, що нейрони мозку внаслідок дії нікотину реагують по різному – у людини виникають одночасно відчуття огиди та задоволення, з поступовим зміщенням більшою мірою до останнього. Тому лікарі рекомендують використовувати тактику заміщення. Відчуття, які викликає нікотин підмінюються новими від мікродозінгу червоного мухомора. Це краще, ніж «підсідати» на льодяники, антинікотинові пігулки, пластирі.

Крім того, боротьба з залежністю – це стрес для організму. А мухомор знижує симптоми тривоги, чинить заспокійливу дію на нервову систему. Нівелюється ефект синдрому відміни. Зазначимо, що строк відмови від тютюнопаління великою мірою залежить від стажу курця, щоденної кількості випалених сигарет. Курс мікродозінгу може тривати кілька місяців.

Запобіжні заходи

Перед вживанням червоного мухомору в профілактично-лікувальних цілях важливо виключити протипоказання – вагітність і період лактації, індивідуальна непереносимість, психічні захворювання, прийом сильних антидепресантів, шизофренія в анамнезі членів сім’ї.

Чітко визначіться з тим, якого ефекту ви хочете досягти за допомогою мікродозінгу. І дотримуйтесь рекомендацій щодо вживання червоного мухомору. Детальніше ознайомитися з ними ви можете в нашій статті «Інструкція по вживанню мухомора».

Готова продукція з мухоморів від «Мухоморня»

Сподіваємося, що цей матеріал познайомив вас з корисними властивостями мухомора і розпалив бажання попіклуватися про своє здоров’я за допомогою натурального продукту, що дарує нам природа. Інтернет-крамниця «Мухоморня» пропонує вам продукцію, виготовлену з червоного мухомора. В нашому асортименті – капсули для мікродозінгу, цілі сушені капелюшки, мелений гриб у порошкоподібній формі, настоянка.

Ви можете придбати товар, просто додавши необхідну кількість у кошик і підтвердивши замовлення. Якщо у вас виникли питання, які стосуються вживання червоного мухомора – напишіть нам в телеграм-канал https://t.me/muhomornya . Радо допоможемо вам!

 

    Назад до блогу