Який ефект від мухоморів?

Мухомор знайомий нам з самого дитинства. Він згадується в казках, про його небезпеку розповідають у школах, бесідах з батьками. Але його властивості набагато цікавіші з наукової точки зору, ніж наші знання про нього, що збереглися з дитинства.

Цей гриб росте в Європі, Північній Америці, Азії. У Північній півкулі клімат для нього найбільш сприятливий. Добре відомий його зовнішній вигляд – червоний або помаранчевий капелюшок, що досягає діаметра 5-20 см, на якому розташувалися білі лускоподібні елементи. По канту капелюшка часто можна бачити дрібні зубці. Нижче на ніжці розташована своєрідна "спідничка" білого кольору. Лусочками вкрита і біла ніжка гриба, розширена до нижньої частини.

Цей вид гриба багатий на психоактивні речовини. Серед них можна відзначити мускарин, мусцимол, іботенову кислоту. Вони становлять певну небезпеку при неправильному споживанні гриба. Однак крім небезпеки мухомор може нести і благо. Сучасні вчені досі вивчають властивості та склад гриба, його вплив на організм. Багато людей завдяки червоному грибу покращили своє здоров'я, відмовилися від шкідливих звичок, нормалізували емоційний стан.

Що містить гриб?

Як йшлося вище, мухомор – гриб з досить яскравим виглядом і багатим внутрішнім складом. Найцікавішими з наукового погляду є іботенова кислота, мусцимол, мускарин.

Перша має інсектицидну дію, зосереджена в плодовому тілі гриба.  Мусцимол, який є метаболітом іботенової кислоти, відповідальний за галюциногенний ефект у разі потрапляння його великої кількості в організм. Мускарин належить до роду токсичних алкалоїдів. У великій кількості він призводить до виникнення слабкості в м'язах, пітливості, рясного виділення слізної рідини та інших ефектів. Тобто впливає безпосередньо на парасимпатичну нервову систему. Міститься він також у плодовому тілі гриба.

Крім того, до складу гриба входять амавадин, холін, бетаїн. Але через високий вміст психоактивних речовин і невисоку смакову якість, в їжу сьогодні він практично не вживається. Профілактично-лікувальна дія досягається при вживанні мікродоз сушеного гриба.

Вплив на організм

Раніше існувала думка, що психоактивні речовини, які містяться в мухоморі, призводять до однакових проявів людського організму. Однак з'ясувалося, що це далеко не так. Симптоматика і безпосередньо характер цих станів залежить від безлічі різних аспектів.

Вплив залежить від способу, яким речовини потрапили в організм, їхнє дозування, хімічний склад. Усе це належить до фармакологічних чинників. До нефармакологічних належить те, чого очікує людина від прийому, її настрій.

Вплив на психіку

Вплив червоного мухомора на психіку відбувається завдяки психоактивним компонентам, що містяться в його складі. Характер впливу залежить від того, як ви споживаєте продукт. Якщо це мікродозінг, то ви відчуєте позитивну дію. Якщо ви перевищите рекомендовані дози – можете відчути дещо негативний вплив на психіку. Може спостерігатися так званий змінений стан свідомості. Розглянемо детальніше, що відбувається при неправильному вживанні червоного мухомора.

Виділяють кілька фаз дії цього гриба на психіку людини. Першу називають фазою впливу, вона відбувається орієнтовно через півгодини після прийому мухомора. ЇЇ тривалість становить від 2 до 4 годин. Людина відчуває ейфорію, при цьому її емоції та настрій схильні змінюватися, також стан супроводжується візуально-слуховими образами, змінюється сприйняття простору, часу.

Наступну фазу називають фазою спаду, настає вона через 4-6 годин після прийому мухомора. Стан людини нормалізується, ефект психоактивних речовин зменшується. Але цей процес може супроводжуватися відчуттям сильної втоми, дезорієнтацією, головним болем.

У деяких випадках змінений стан свідомості проявляється в кілька циклів. Перший виникає після пробудження, може тривати протягом кількох днів. Характерними відчуттями стає нудота, слабкість, головний біль, нездужання, відсутність або зниження апетиту.

Зміна настрою та емоцій також може відбуватися циклічно. Після прийому може настати відчуття щастя, ейфорії, але вже через деякий час вони можуть змінюватися на діаметрально протилежні. Коли настає спад, приходить дратівливість, меланхолія. Передбачити конкретні емоції від неправильного споживання мухомора досить складно. У кожному випадку вони можуть змінюватися по-різному. Саме тому ми рекомендуємо ознайомитися з нашою статтею «Інструкція по мікродозінгу мухомора», щоб отримати лише позитивний ефект від гриба.

Зміни рівня активності

Через 30-40 хвилин після прийому мухомора людина відчуває прилив бадьорості, сил, радість та ейфорію. Однак при підвищенні концентрації мусцимолу активація наростає, людина може відчувати нервозність, дратівливість, агресію.

Також вона може переживати галюцинації, коли предмети навколо змінюють колір, форму, відбуваються спотворення навколишнього. Ці явища можуть бути досить реалістичними у зміненій свідомості, що призводить до виникнення тривоги, страху і паніки.

Коли настає фаза спаду, рівень активації поступово зменшується, організм переходить у стан втоми, сонливості. Однак через вплив речовин на психіку сни в цей час можуть бути особливо яскравими і цікавими. Людина може відчувати запахи, чути звуки і голоси не так, як це відбувалося б без зміненого стану свідомості. Люди, які зіткнулися з такими явищами, кажуть, що сни можуть бути як абсолютно чарівними, так і страшними.

А якщо грамотно вживати продукт у мікродозах? Тоді ви зможете досягти припливу бадьорості протягом дня, а ввечері – релаксації перед сном.

Зміни моторики

На фазі спаду рухи людини можуть бути сповільненими, утрудненими. Вона може відчувати важкість, ніби земне тяжіння зросло. Можливе погіршення координації, дезорієнтація.

Існує також ефект, названий "лісовою прогулянкою". Через вплив психоактивних речовин у фазі збудження людина, перебуваючи на рівній поверхні, рухається так, ніби перебуває в лісі. Прийнято пов'язувати цей ефект із запамороченням, погіршеною координацією.

Дія гриба може посилюватися при його комбінуванні з психоактивними речовинами, алкоголем. Такі стани дуже небезпечні, оскільки порушення координації стають занадто серйозними, що загрожує ризиком травмування, нещасних випадків. Тому, наприклад, приймати навіть мікродози мухомора не варто, якщо вам призначені лікарем антидепресанти або нейролептики. Спочатку потрібно від мовитися від них, а їхню дію замістить мухомор.

А якщо грамотно вживати продукт у мікродозах? Тоді ви будете більш активні протягом дня, рухливі, встигнете зробити багато справ, на які раніше не вистачало сил і часу.

Порушення сприйняття

Після споживання мухомора людина може відчувати зміни плину часу, сприйняття власного тіла та навколишнього світу. Дехто характеризує такі стани як "вихід за межу реальності". Спеціалісти мухоморне сп'яніння описують як стан підвищеної чутливості до усього оточуючого. Це відбувається через вплив психоактивних речовин на психіку, зміну сприйняття і свідомості людини.

У такому стані людина може бачити або чути те, чого немає. У неї проявляються галюцинації візуального та слухового типів. Перші передбачають розмиття контурів, зміну кольорів, мікро-, макропсії, помилкове визначення себе в просторі, обертання, стрибки зорового поля. Другі проявляються у виникненні нав'язливих звуків, що здаються реальними.

У стані мухоморного сп'яніння можуть виникати посилення образності предметів. Вони здаються набагато яскравішими, значимішими. При цьому людина помічає якісь дрібні деталі, запахи, текстури, на які раніше вона уваги не звертала.

Однак не завжди в стані мухоморного сп'яніння світ здається яскравішим і красивішим. Іноді можуть виникати й негативні ефекти. З'являється тривожність, страх, панічні стани.

А якщо грамотно вживати продукт у мікродозах? Тоді ваші сни стануть яскравими, цікавими, ви отримаєте задоволення від простих речей, на які раніше не звертали увагу.

Зміни емоційного стану

Зміни емоційного стану під час впливу речовин, що містяться в мухоморі, у різних людей індивідуальні, як і їхня інтенсивність. Хтось може відчувати лише хороші емоції, хтось негативні, хтось їх комбінації. Настрій людини до моменту вживання гриба також може вплинути на ефекти, як і навколишнє оточення.

Відомі випадки, коли після прийому мухомора люди ще тривалий час перебували в тривожних, депресивних станах. Це пов'язують із вмістом речовин у мухоморі, які впливають на вироблення серотоніну мозком. Саме цей гормон відповідальний за емоції, настрій людини. Зниження рівня цього гормону призводить до негативних відчуттів. Нормалізація секреції серотоніну може потребувати деякого часу, протягом якого людина відчуватиме тривогу.

А якщо грамотно вживати продукт у мікродозах? Тоді ваш емоційний стан стане стабільним, ви зменшите тривожність, спокійніше реагуватимете на негаразди.

Порушення в мотиваційному, смисловому середовищі

Дія мухомора може призвести до порушення мотивації, а точніше самооцінки. Вона може як зростати, так і падати, супроводжуючись у першому випадку надмірною впевненістю у своїх силах, а в другому – сумнівами в таких.

У людини може проявитися інтерес до явищ, які не були їй цікаві раніше, наприклад, містики чи духовних практик. У деяких випадках можуть виникати глибоко філософські роздуми про роль людини, сенс життя тощо. Мухомор при його вживанні також здатний впливати на товариськість людини. Причому це може бути як тяга до такого, так і навпаки бажання усамітнення. Це також залежить від вихідного настрою, оточення.

У зміненій свідомості може проявлятися потяг до нових емоцій, виникати натхнення, проявляється відкритість до дослідів і пізнань.

А якщо грамотно вживати продукт у мікродозах? Тоді ви зможете покращити свої креативні можливості, відкрити нові грані власної творчості.

Зміни самосвідомості

В стані зміненої свідомості людина може відчути зміну ідентичності, яка може проявлятися у відчуттях, ніби свідомість перейшла в інше тіло, людина стала кимось іншим. Найчастіше це пов'язано з тим, що такий досвід призводить до виникнення галюцинацій.

Вживання мухомора також призводить до зміни рефлексії, коли явища та речі людина розглядає з іншого боку. Вона може виявляти інтерес, розмірковувати про те, що її не цікавило раніше.

Дисоціативний феномен також характерний для мухоморного сп'яніння. У такому стані особистість може розщеплюватися. Явище такого роду призводить до відчуття, що людина вже не є одним цілим, її свідомість двоїться, а інколи виникає відчуття, що вона стає кимось іншим, ділить своє тіло з кимось. За таке порушення відповідають все ті ж галюцинації, а також низка інших описаних вище аспектів.

А якщо грамотно вживати продукт у мікродозах? Тоді ви зможе відкрити нові грані своєї особистості. Можливо ви прагнете пізнати щось нове, але за щоденними клопотами не помічаєте сигнали мозку.

Порушення сприйняття тіла

Це явище передбачає кілька можливих проявів. Створюється відчуття, що власне тіло людини перетворюється, деформується різною мірою, навіть зникає повністю.

У свідомості людини тіло може як спотворюватися в деяких частинах, так і змінюватися свої пропорції, розміри. Може виникнути відчуття, що рука людини стала більшою, змінилося обличчя, воно стало величезним або зовсім крихітним.

Деякі відчувають стан польоту, повного розчинення власного тіла. При цьому явище може супроводжуватися відчуттям, ніби тіло буквально плавиться або тече немов річка. Часом мухоморне сп'яніння призводить до відчуття переходу в інші виміри, де фізичної форми не існує. Існує безліч варіацій подібних спотворень сприйняття, і кожне з них супроводжується індивідуальними відчуттями.

Залежно від вихідного стану, самопочуття такі "перетворення" можуть призвести як до позитивних емоцій, так і страху.

А якщо грамотно вживати продукт у мікродозах? Тоді вищеописані прояви вам не загрожують.

Зміни в поведінці та психічній діяльності

Зрозуміло, під час вживання мухомора мозкова діяльність теж корегується. Мозок по інакшому регулює поведінку, психічні аспекти. Людина поводиться відповідно до того, як відчуває світ, себе, своє тіло. У цьому випадку змінюється критична оцінка свого стану та дій. Людина може щиро вірити, що певного роду поведінка відповідає навколишній ситуації.

Підсумовуючи, можна сказати, важливо дотримуватися рекомендацій спеціалістів щодо вживання червоного мухомору. Це дозволить розкрити його корисні властивості і оминути негативні. Сфера використання гриба для профілактики захворювань, боротьби з залежностями щороку зростає. Повинна зростати і дисциплінованість тих, хто вживає мухомор – будьмо відповідальними.

Готова продукція з мухоморів від «Мухоморня»

Наша інтернет-крамничка пропонує продукти із червоного мухомора з якими зручно розпочати мікродозінг. Це сушені капелюшки, перемелені до порошкоподібного стану гриби та дозовані капсули по 0,5 г. А ще у нас є чудова настоянка з мухомора. І головне, отримати безкоштовну консультацію з питань вживання готової продукції ви можете в нашому телеграм-каналі – https://t.me/muhomornya

Назад до блогу