Як мухомор впливає на організм?

Загальна інформація про мухомор

Червоний мухомор через малу вивченість та стереотипи до сих пір сприймається, як отруйний гриб, який потрібно минати десятою дорогою. Проте дослідження останніх 20-ти років спростовують міфи про його отруйність при належному вживанні. Більше того, вони підтверджують корисні властивості, які можна використати для зміцнення здоров’я, профілактики різноманітних захворювань, терапії залежностей та деяких психічних станів. Зазначимо, що відповідно до звіту «Північно-американської мікологічної асоціації» (The North American Mycological Association) не було зафіксовано жодного факту отруєння червоним мухомором за сторічний період з 1909 по 2009 роки.

Які речовини містяться в мухоморі

Червоний мухомор – це гриб, вживання якого в профілактично-терапевтичних цілях забезпечує вплив на психічну активність людини. Така особливість пов'язана з хімічним складом. У біологічній формулі червоного мухомора містяться особливі компоненти, які при високій концентрації токсичні для організму. До зазначених речовин належить не тільки іботенова кислота, а й мусцимол і мускарин. Іботенова кислота, зосереджена в плодовому тілі червоного мухомора, характеризується інсектицидною властивістю. Мусцимол – продукт метаболізму іботенової кислоти, тому високий вміст цього компонента в організмі спричиняє отруєння людини. Але спочатку надмірна концентрація мусцимолу в крові призводить до порушення стану психіки, що проявляється появою галюцинацій. Мускарин – алкалоїд, має токсичний вплив на парасимпатичну нервову систему. Ознаки її ураження – посилене вироблення секреції потовими залозами, м'язова слабкість, неконтрольована сльозотеча та супутня симптоматика.

Крім перелічених сполук, у плодовому тілі червоного мухомора міститься безліч інших поживних компонентів. До них належать бетаїн, холін, амавадін.  Використання червоного мухомора в їжу практикується рідко, адже він не має цінних смакових характеристик, а отруїтися ним при неналежному приготуванні нескладно. Для розкриття позитивного ефекту червоного мухомора практикується вживання у мікродозах.

Фактори впливу

До проведення широкомасштабних лабораторних і клінічних досліджень вважали, що вживання червоного мухомора в їжу завжди спричиняє отруєння, а воно, своєю чергою, небезпечне летальним результатом. До такої гіпотези призвело поверхневе вивчення хімічного складу гриба, в якому, як відомо, міститься токсична іботенова кислота і мусцимол.

Пізніше було встановлено, що на різних людей вживання червоного мухомора впливає індивідуально. Згідно з дослідженнями, це залежить від кількох чинників, серед яких:

  • Дозування речовин, що надійшли в організм.
  • Спосіб вживання гриба.
  • Хімічний склад речовин.

Залежно від індивідуальних особливостей організму, первинні зміни в загальному стані та поведінці людини спостерігаються через півгодини після вживання червоного мухомора. Потім настає фаза активних клінічних проявів впливу на психіку. Ступінь вираженості таких симптомів у різних людей варіюється. Незважаючи на ці особливості, використання червоного мухомора знаходить все більше застосування в медицині для оздоровчих цілей по мірі накопичення досвіду спеціалістами, проведення досліджень.

Позитивний вплив на організм людини

Наявність нейротоксинів у складі – основна причина сприйняття червоного мухомора, як отруйного гриба. Насичення крові іботеновою кислотою і мускарином впливає на основні функції головного мозку, до числа яких належить пам'ять, мислення, здатність концентрувати увагу. Правильне застосування червоного мухомора зумовлює появу кількох психоактивних ефектів, тому можна помітити, що:

  • Змінилося мислення.
  • Зникла тривога, зменшились панічні приступи.  
  • Підвищився енергетичний потенціал, усунулася млявість.
  • Збільшилася працездатність.
  • Посилилися візуальні відчуття.
  • Покращилась якість сну.
  • Підвищилося відчуття зв'язку з навколишнім середовищем.
  • Покращився настрій.

Психічні ефекти від вживання

Червоний мухомор – умовно отруйний гриб, який у разі неправильного застосування чинить несприятливий вплив на психіку, спричиняє так званий змінений стан. Процес впливу на психіку людини проходить у декілька фаз:

  • Перша фаза (фаза впливу) – настає через півгодини після прийому червоного мухомора. Тривалість цього етапу варіюється від 1,5 до 4 годин. Ознаки, якими характеризується фаза впливу: поява слухових і зорових галюцинацій, зміна емоційного стану, дезорієнтація в часі та місцевості.
  • Друга фаза (фаза спаду) – спостерігається через 4-6 годин після прийому гриба. Людина повертається до звичного для неї самопочуття, ознаки вживання мухомору поступово відступають. Симптоми, які потенційно можуть виникнути на цьому етапі: відчуття втоми, головний біль, емоційне пригнічення.

Вживання червоного мухомора впливає на емоційний стан людини – ейфорія може швидко змінитися депресією. Саме тому важливо вживати його згідно принципів мікродозінгу. Таких підхід дозволяє покращити самопочуття, підвищити працездатність і власну ефективність, подолати шкідливі звички без негативних проявів.

Використання у фармакології

Червоний мухомор характеризується психоактивною і ноотропною властивістю, що знаходить своє застосування у фармакології. Якщо дотримуватися рекомендацій і не відхилятися від припису, вживання цього гриба забезпечує сприятливий вплив на організм. Які ефекти зумовлює помірний прийом червоного мухомора:

  • Нормалізує кровообіг головного мозку, прискорює процес відновлення мовлення в осіб, які перенесли інсульт.
  • Покращує когнітивні здібності людини.
  • Природним шляхом виводить з організму надлишок цукру, очищає кров від токсичних кінцевих продуктів метаболізму.
  • Забезпечує легкий психостимулюючий вплив.
  • Зменшує частоту серцевих скорочень.
  • Допомагає головному мозку краще насичуватися киснем.
  • Забезпечує легку протисудомну дію.
  • Знижує вплив артеріальної гіпертензії, оскільки характеризується гіпотензивною властивістю.

Мікродозінг, як ефективна схема вживання

Вживання червоного мухомора в мікродозах по різному впливає на людей. Треба відзначити, що приблизно 10% тих, хто використовує його в терапевтичних цілях, не відчувають ефект, ще 10% відчувають сильний вплив від мінімальних доз (гіперчутливість), а 80% – відчувають ряд позитивних змін для здоров’я та самопочуття.

Мікродозінг передбачає вживання 0,2-2 г сушених мухоморів на добу. Якщо ви дотримуєтесь такої схеми, вам не загрожує отруєння чи стан зміни свідомості. А от лікувальний ефект ви відчуєте. Таких проявів може бути від декількох до десятка, це залежить від ваших індивідуальних особливостей.

Що стосується схеми прийому, то в загальному вона така:

  • Вживайте половину дози вранці, а іншу половину – ввечері. Якщо дія не відчутна, спробуйте прийняти всю дозу вранці. Не бійтесь експериментувати – ваш організм особливий і потребує індивідуального підходу.
  • Якщо у вас немає проблем з шлунково-кишковим трактом, приймайте гриб натщесерце.
  • Якщо мінімальна доза червоного мухомора не дає вам бажаного ефекту, збільшіть її (але не перевищуйте максимальний показник у 2г).
  • Якщо ви відчуваєте, що організм більше не потребує підтримки корисними компонентами гриба – припиніть прийом. Повернетесь до нього, коли відчуєте необхідність.

Мазі, чаї, настоянки з мухоморів

Крім сушених мухоморів для мікродозінгу, також використовуються для лікування та профілактики захворювань мазі, чаї, настоянки на основі гриба.

Настоянки використовуються для компресів, як засіб при захворюваннях суглобів та опорно-рухового апарату. Існує багато рецептів для самостійного приготування, але ми рекомендуємо вам не витрачати час та зусилля, і придбати готовий продукт в нашій крамниці.

Чай вживають як загальнозміцнюючий тонізуючий засіб. Для його приготування готують окріп (250-300 мл), в який додають капелюшок сушеного мухомора, чайну ложку соку лимону або лайму. Для смаку можна додати цукор або мед, декілька листків звичайного чаю.

Мазь з червоного мухомора використовують для зменшення болю при травмах, розтягненнях м’язів, захворюваннях суглобів. В нашому інтернет-магазині ви можете придбати мазь з капелюшків гриба 1-го сорту та кокосової олії. Використання дуже просте – нанесіть коловими рухами мазь на уражену ділянку і розітріть. За деякий час ви відчуєте зниження інтенсивності болю.

Великою популярністю користується і витяжка з червоного мухомору. Це концентрат активних речовин гриба. Її зручно використовувати для мікродозінгу, розчиняючи у воді. Витяжка чинить антиоксидантну, загальнозміцнюючу, імуномоделюючу дію.

Капсули, сушені капелюшки, настоянки та мазі з мухоморів від «Мухоморня»

Щоб відчути усю цілющу силу червоного мухомора, не обов’язково ходити в ліс по гриби, витрачати час на переробку і заготівлю продукції. Можна придбати готову продукцію в зручній упаковці у нашій інтернет-крамничці. Ми пропонуємо вам:

  • Готові капсули для мікродозінгу по 0,5 г червоного мухомора кожна.
  • Цілі сушені капелюшки вищого ґатунку.
  • Порошок з мелених капелюшків вищого сорту.
  • Настоянка (100 мл).
  • Витяжка (100 мл).
  • Мазь (135 мл).

Усі продукція приготована з любов’ю, надійно розфасована в зручну упаковку та готова до відправки. Ви можете оформити замовлення самостійно на сайті. Протягом доби після оплати ми відправимо вам посилку транспортною компанією.

Дякуємо що завітали на наш сайт. Приєднуйтесь до нашої спільноти у телеграм – https://t.me/muhomornya

Назад до блогу