Мікродозинг мухомора: користь і ризики

Мікродозінг червоного мухомору щороку стає все популярнішім. Проте у багатьох все ж лишаються сумніви щодо безпеки вживання гриба та упередження відносно впливу складових речовин на організм. Давайте поговоримо про це детальніше.

Чи справді червоний мухомор безпечний для організму?

Протягом багатьох років тема токсичності червоного мухомора була предметом дискусій і слугувала приводом для всебічного, поглибленого вивчення цього гриба. І тільки сучасні експертизи дали змогу отримати достовірне уявлення про дію героя нашого матеріалу. Встановлено, що токсичність червоного мухомора - перебільшена, і цей гриб можна безпечно вживати в їжу після дворазового відварювання. Але за умови, що тривалість кожної термічної обробки становитиме не менше 20 хвилин. Відвар, отриманий під час приготування, обов'язково потрібно злити. Висновки про те, що червоний мухомор отруйний, і спричиняє небажані реакції з боку психіки, було розвіяно.

На підставі результатів лабораторних і клінічних експертиз було встановлено: єдиний токсичний компонент червоного мухомора – іботенова кислота. Вона пошкоджує нейрони, чинить психотропний вплив. Але після відварювання гриба, іботенова кислота трансформується в мусцимол, який, виходячи з типу його впливу, не належить до токсинів у класичному їх розумінні. Потрапляючи в організм, цей компонент не порушує цілісність органів і тканин, не шкодить роботі систем організму. Незважаючи на це, надмірне накопичення мусцимолу в крові призводить до небажаних наслідків з боку нервової системи і шлунково-кишкового тракту. До числа таких реакцій належить розлад травлення, нудота, блювота. Важливо враховувати, що перераховані симптоми виникають у тих випадках, коли мусцимол надходить в організм у дозуванні, яке в 30 разів перевищує рекомендований обсяг.

Водночас кожна з перерахованих ознак – реакція нервової системи на надмірну концентрацію зазначеної речовини, що надійшла. Ці симптоми не належать до клінічних проявів ураження гепатобіліарної, травної та/або нервової системи. Такі ознаки досить швидко проходять самі по собі, без медичного втручання.

Лабораторні дослідження дали змогу зробити висновок, що мусцимол – нейропротектор. Він захищає нервову систему від впливу нейротоксинів, а в осіб, які страждають на хворобу Паркінсона, ця речовина знижує тремор.

Мусцимол не належить до наркотичних сполук, тому що в організму людини не виробляється звикання до цієї речовини, а отже, унеможливлено розвиток так званого "синдрому відміни". Цьому фактору приділили увагу вчені-токсикологи з Болгарії. Згідно з інформацією, яка міститься в роботі "Вплив екстракту Amanita muscaria на різні моделі нейротоксичності in vitro на субклітинному та клітинному рівнях", мусцимол слугує альтернативою нейролептикам і антидепресантам.

Додатковий доказ того, що застосування червоного мухомора у вигляді мікродозингу – безпечний метод, полягає в тому, що використання активних компонентів цього гриба, як і його самого, легальне в Україні.

В чому полягає суть мікродозінгу?

Мікродозінг червоного мухомору передбачає курсове вживання гриба в добовій дозі 0,2-2 г. В залежності від особливостей організму людини прийом може бути зранку, зранку і ввечері, натщесерце або ж після прийому їжі. Головне не перевищувати вказану дозу. В інакшому випадку – це вже мікродозінг з зовсім іншим впливом.

Ті, хто пройшов курс мікродозінгу відчувають позитивні зміни у настрої, самопочутті, якості сну. Це лише частина ефектів, їх може бути значно більше. Або не бути. Їх наявність залежить від особливостей конкретного організму та очікувань людини. Незначна кількість тих, хто спробував споживати гриб (приблизно 10%) не відчувають жодних змін. Ще 10% гіперчутливі і їм достатньо навіть меншої дози. А от основна група (80%) відчуває лише позитивну динаміку у стані свого організму на різних рівнях – фізичному та психологічному.

Червоний мухомор і тривожність

Стреси сьогодні вже майже повсюдно підстерігають людину, супроводжують її практично в кожній сфері життя. Нестабільність, нові умови, відсутність чітких прогнозів на майбутнє, необхідність у швидкому ухваленні рішень, зрештою війна – усе це провокує стрес, викликає тривожність. Страх перед невідомістю та іншими, такими ж несприятливими факторами цілком природна реакція. Деякі люди намагаються притлумити її, щоб не здаватися слабкими, не почути насмішок. Натомість потрібно розуміти, що така реакція на події та чинники, які відбуваються у світі та суспільстві – це один із численних фізіологічних проявів нервової системи.

Стан тривожності виникає в той час, коли організм сприймає умови, в які потрапила людина, як загрозливі. Іноді така реакція є хибною. Але первинне хвилювання у відповідь на незнайомі обставини, незвичний фактор – звичайна реакція. Важливо розуміти, що спроба блокувати тривожність може призвести до зворотного результату – досягти стану спокою буде складно.

Розглядаючи тему страху та психоемоційної нестабільності, слід згадати про мусцимол, який містить мухомор червоний. Ця речовина входить до групи алкалоїдів, що активує рецептори гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК) - вона пригнічує надмірну діяльність нервової системи. Тому вживання мухомора призводить до регулювання психоемоційного стану, дає змогу купірувати тривожність і запобігти переходу цього стану в більш обтяжену форму.

Завдяки дії мусцимолу вдається уникнути розвитку депресії, оскільки речовина нормалізує процеси передачі імпульсів нервовими волокнами. Через вплив стресів цей механізм часто буває порушений, а алкалоїд усуває такі збої.

Крім перерахованих реакцій, мусцимол купірує потяг до спиртних напоїв. Завдяки активності цього алкалоїду, етанол не асоціюється з появою "приємних ефектів".

Виходячи з усього вищевказаного, можна зробити висновок, що вживання червоного мухомора сприятливо впливає на стан нервової системи, допомагає збалансувати психоемоційне самопочуття, позбутися страху й тривожності, запобігти їхньому рецидиву. Препарати, виготовлені на основі мухомора, сумісні з більшістю фармацевтичних ліків.

Червоний мухомор і депресія

Мусцимол, який міститься в червоному мухоморі, характеризується ноотропною та антидепресивною властивістю. Цей алкалоїд допомагає швидко позбутися стану емоційного пригнічення та ліквідувати інші наслідки впливу різних стресових чинників на організм. Мусцимол, як ми зазначали вище – похідна речовина іботенової кислоти. Цей алкалоїд виділяється після того, як червоний мухомор піддають спеціальній обробці. Циркулюючи в крові, мусцимол виконує важливу функцію – він чинить на нервові волокна стимулюючу дію. Тому стан дофамінергічної системи стабілізується і у людини поліпшується психологічне самопочуття. Іншими словами, завдяки прийому червоного мухомора вдається стабілізувати психічний та емоційний стан, позбутися депресії.

Червоний мухомор і безсоння

Аналізуючи досвід застосування червоного мухомора протягом останніх 10-15 років, вдалося зробити висновок: метод ефективний щодо купірування безсоння. При цьому встановлено, що терапевтичне дозування гриба відповідає 0,3-1 г на день. Щоб позбутися безсоння, препарати, виготовлені на основі гриба, бажано вживати безпосередньо перед сном. Оптимальний період - за 2 години до відпочинку. Завдяки використанню червоного мухомора, нормалізується якість і тривалість сну, поліпшується загальне самопочуття, з'являється відчуття відновлення сил.

Як почати мікродозінг?

Сподіваємось, що розвіяли ваші сумніви відносно вживання червоного мухомору для мікродозінгу. Його переваги очевидні, варто скористатися тим, що дарує нам сама природа.

Ми пропонуємо вам завітати у нашу інтернет-крамничку «Мухоморня». Ми займаємося заготівлею червоних мухоморів. В нашому асортименті ви знайдете сушені капелюшки вищого ґатунку, порошок (подрібненні капелюшки) та капсули. Що обрати – залежить від вас. Але  вбудь-якому випадку ви отримаєте якісний продукт. Оформити замовлення просто: додайте товар до кошику та вкажіть свої дані. Не пізніше як за добу після оплати ми відправимо ваше замовлення!

Назад до блогу