Біохімія мухомора що робить його таким особливим

Червоний мухомор росте майже на всій території світу. Єдиний континент, де цей гриб не зустрічається – Антарктида. Найбільші скупчення червоного мухомора зареєстровані в альпійському гірському поясі (зокрема, в горах Центральної Америки і Середземномор'я), а також у помірному і бореальному поясі Північної півкулі. Цей гриб рівною мірою густо росте як у листяних, так і в хвойних лісах зазначених регіонів.

Біохмімія червоного мухомора: фізіологічні аспекти

Червоний мухомор багатий на корисні компоненти біологічного походження. Основні речовини хімічного складу цього гриба: полісахариди, амінокислоти, ергостерол, тритерпеноїдні сапоніни, кислоти органічного походження. У сукупності перелічені речовини зумовлюють кілька типів впливу на організм людини. Основні ефекти – захисний, фізіологічний і нормалізуючий. Поряд з іншими грибами, плодові тіла мухомора виконують функцію харчової добавки до раціону (хоча це практикується рідко).

Основні компоненти червоного мухомора, які сприятливо впливають на організм людини – полісахариди, а якщо точніше, бета-глюкани. Активне вивчення цих речовин почалося ще у 80-х роках попереднього століття. На підставі результатів численних досліджень сучасні біологи відносять бета-глюкани до числа головних грибних лікарських агентів. Особливість і одночасно перевага цих компонентів полягає в тому, що вони стимулюють імунну систему. Іншими словами, бета-глюкани роблять так, що організм людини реагує на атаки патогенної мікрофлори, запобігає інфікуванню бактеріями, вірусами, найпростішими. Крім підвищеної імуностимулюючої функції, бета-глюкани чинять протиракову активність.

Потрапляючи до травного каналу, бета-глюкани розщеплюються під впливом фізіологічної мікрофлори кишківника, і відтак проявляють свою активність, як пребіотики.

Крім цих компонентів, червоний мухомор насичений фукоманногалактаном: він відомий тим, що сприятливо впливає на організм людини. Цей компонент зменшує больові відчуття, запобігає розвитку запального процесу, виводить із крові та тканин токсини, зупиняє ріст і розмноження атипових клітин.

Мускаруфін – червоний пігмент, що міститься в шкірочці капелюшка мухомора, має протигрибкову та антибактеріальну властивість. За своєю активністю він не поступається фармакологічним антибіотикам. Компонент мускаруфін рівною мірою ефективний – як при зовнішньому застосуванні, так і при прийомі всередину.

Також у складі червоного мухомора міститься ергостерол. Ця речовина – попередник вітаміну D2. Компонент бере участь у процесі створення молодих клітин шкіри, волосся, зубів, кісток. Від вмісту вітаміну D в організмі залежить ризик розвитку, наприклад, псоріазу. Також цей компонент підвищує ефективність антиоксидантної та протипухлинної терапії, захищає від появи ознак розсіяного склерозу.

Незважаючи на те, що вітамін D3, який синтезується організмом людини, характеризується більш тривалою дією, ніж вітамін D2, який міститься в мухоморі, грибний компонент також важливий для здоров'я. Його сприятливий вплив на організм очевидний.

Крім перелічених компонентів, червоний мухомор містить харчові волокна, які частково або повністю розщеплюються під впливом природної мікрофлори кишківника. Але це не стосується хітину: як встановлено, він не піддається повному руйнуванню навіть унаслідок впливу бактерій.

Харчові волокна червоного мухомора класифікують на 2 групи: водорозчинні (глюкани) і водонерозчинні. Речовини з першої категорії мають властивості пребіотиків. Потрапляючи в організм, вони досягають травного каналу, переробляються кишковою мікрофлорою, трансформуються в гази та інші фізіологічні кінцеві продукти обміну речовин. Нерозчинні харчові волокна полегшують спорожнення кишківника.

Також червоний мухомор містить високу концентрацію мікро- і макроелементів (від калію і цинку до фосфору і селену). За рахунок достатнього вмісту цих речовин в організмі, всі біологічні процеси відбуваються без збоїв.

Отруйність мухомора, їстівні якості

Основні компоненти червоного мухомора – іботенова кислота і мусцимол. Щоб ці речовини спровокували розвиток мікоатропінового синдрому, в організм дорослої людини їх має надійти в такій кількості: мусцимол – не менш як 6 мг, іботенова кислота – не менш як 30 мг. Такий обсяг компонентів міститься в одному великому капелюшку свіжого гриба.

На рівень вмісту мусцимолу та іботенової кислоти в червоному мухоморі впливає регіон зростання цього гриба, а також фактор сезону. Наприклад, в осінніх червоних мухоморах мусцимолу та іботенової кислоти міститься менше, ніж у літніх або весняних (приблизно в 10 разів). Встановлено, що найвищий вміст алкалоїдів – у мухоморах, що ростуть в Сибіру.

Доза, яка смертельна для дорослої людини, міститься у 20 свіжих грибах червоного мухомора. Але і цей показник вважається умовним. Єдиний випадок летального результату після вживання червоного мухомора був зареєстрований у дитини з США ще в XIX столітті. Згідно з офіційними відомостями Північноамериканської Мікологічної Асоціації, упродовж ХХ століття не було зафіксовано жодного випадку смерті, що настала б після вживання червоного мухомора в їжу. На цей показник вплинув і перехід медицини на вищий рівень.

Те, що деякі видання ідентифікують червоний мухомор, як "смертельний" гриб – некоректна думка: його токсичність перебільшена.

Мусцимол та іботенова кислота під час кип'ятіння виділяються в розчин. Зливаючи його, можна швидко знизити рівень токсичності червоного мухомора. Іншими словами, щоб зробити цей гриб повністю їстівним, його потрібно кілька разів зварити (щонайменше два), злити відвар або ж піддати тривалому сушінню, після чого розмочити і відварити. Тоді іботенова кислота трансформується в мусцимол, і вживання цього гриба принесе тільки користь для здоров'я.

Лікарські властивості мухомора

Популярність червоного мухомора в Європі пояснюється його високими цілющими властивостями. Протягом багатьох століть цей гриб застосовували не тільки як сировину для приготування засобу від мух. Концентрати з червоного мухомора ефективні для виготовлення протизапальних компресів. Вони сприяють одужанню при хворобах травної та нервової системи. Також компреси з відваром або настоєм із червоного мухомора допомагають відновитися після пошкоджень опорно-рухового апарату, прискорюють процес загоєння ран, чинять позитивний вплив при туберкульозі та новоутвореннях.

Під час лабораторних експертиз учені переконалися в корисному хімічному складі гриба. У шкірці його капелюшка міститься мускаруфін. Це речовина яскраво-оранжевого кольору, яка за властивостями нагадує антибіотики. Встановлено, що мускаруфін здатний уповільнювати ріст і розмноження атипових (ракових) клітин.

М'якоть цього гриба має не менш цінні властивості. У працях Парацельса, датованих ще XVI століттям, можна зустріти згадки про те, до яких результатів призводить вживання червоного мухомора. Згідно із записами лікаря, вживання цього гриба покращує стан пацієнтів з цукровим діабетом, а також слугує ефективним профілактичним заходом розвитку туберкульозу.

У минулих століттях червоні мухомори використовували для виготовлення препаратів від безлічі хвороб. Основні з них: склероз головного мозку, екземи, спазми кровоносних судин, ангіна. Також ліки, створені з цього гриба, можуть бути корисні в лікуванні епілепсії, хореї, в якості підтримки при фармакологічному лікуванні раку. Але, через токсичність мухомора, виготовлені з нього препарати, використовують не у всіх країнах. Незважаючи на це, ліки, які містять компоненти цього гриба на законних підставах застосовують у США, Канаді, Данії, Великій Британії, Нідерландах, Норвегії, Італії, Іспанії. Також препарати з червоного мухомора використовують у Японії, Новій Зеландії, Фінляндії.

Мікродозінг червоним мухомором

Найпопулярнішим способом відчути цілющі властивості червоного мухомора на сьогодні є мікродозінг. Це зручний спосіб пройти курс профілактично-лікувальної дії, яку чинять компоненти гриба. Для цього використовують сушені капелюшки, в цілому або меленому вигляді. Найбільш зручний варіант – прийом капсул, у яких чітко відміряна доза. До мікродоз відноситься прийом червоного мухомора 0,2-2 г/добу. При такому підході можна відчути позитивний вплив на організм, покращення самопочуття. Рівень ефектів та їх кількість залежить від особливостей організму та очікувань, які покладаються на прийомом.

Спробувати мікродозінг може кожен. Застереження мінімальні – вагітність,  годування груддю, індивідуальна непереносимість компонентів гриба, шизофренія в сімейному анамнезі.

Придбати червоний мухомор в порошку, капсулах чи цілими капелюшками ви можете в нашій інтернет-крамниці «Мухоморня». Обирайте продукт, який вам подобається і оформлюйте замовлення. Будемо раді, якщо ви самостійно пересвідчитеся в корисних властивостях дивовижного гриба.

Назад до блогу