гриб їжовик

Інструкція по вживанню Їжовика

Що це за гриб Їжовик?

Їжовик гребінчастий, або ж левова грива (Hericium erinaceus) – це унікальний гриб, що наділений ноотропними властивостями завдяки своєму біологічному складу. Він допомагає покращити когнітивні функції головного мозку, пам’ять, сформувати нові нейронні зв’язки. Активно використовується при роботі з тривожними розладами, депресивних станах, нейродегенеративних захворюваннях.

Гриб може бути одиночним або представляти собою каскад завитків. Деякі представники виростають до 50-70 см. Колір білий, структура щільна, смак нагадує морепродукти.

Склад гриба

Hericium erinaceus містить багато біологічно активних компонентів. Серед них:

  • Полісахариди.
  • Гериценони.
  • Ерінаціни.
  • Пальмітинова кислота.
  • Провітамін D.

Корисні властивості їжовика

Популярність їжовика гребінчастого пов'язана з його вираженими цілющими властивостями. Крім інших характеристик, цей гриб має високу ноотропну здатність, що доведено шляхом лабораторних і клінічних експертиз. Він забезпечує ріст і розвиток нейронів, відновлює провідність імпульсів по нервових волокнах.

Гриб чинить антидепресантну дію, покращує роботу мозку, пам’ять, підвищує результативність психокорекції при роботі з психологом, покращує мислиннєві процеси, допомагає при відновленні після інсульту, нейропатії, пошкодженні слизової ШКТ, для нормалізації сну, лікування нейродегенеративних захворювань.

Їжовик підсилює нейрогенез, а значить ви ефективніше будете виконувати свою щоденну роботу. Якщо ви працюєте з великим обсягами даних, то будете краще їх запам’ятовувати і опрацьовувати, якщо вчите нову мову – це даватиметься вам легше, якщо ваша діяльність пов’язана з обрахунками – ви будете робити це швидше та без помилок.

Тривалий час існувала гіпотеза, що пошкоджені нервові клітини відновити неможливо. Але спостереження за змінами організму людей, які приймали їжовик, дали змогу зробити висновок: регенерація можлива, оскільки підвищується нейропластичність. Також вдалося встановити, що цей гриб має не тільки терапевтичну, а й профілактичну здатність – його доцільно використовувати для запобігання розвитку психічних та емоційних розладів. Особливо, у разі високої схильності до таких – за високого інтелектуального навантаження, регулярного впливу стресів.

Хімічний склад цього гриба коригує вміст норадреналіну, дофаміну, серотоніну  в крові. Завдяки відновленню балансу перелічених речовин, нормалізується настрій, усуваються ознаки депресії, вдається купірувати і згодом запобігти появі панічних атак. Їжовик гребінчастий стабілізує циркадні ритми, сприятливо впливає на якість і тривалість сну. Також використання цього гриба розвіяло теорію про те, що в міру фізіологічного старіння головний мозок людини деградує. Їжовик покращує провідність між нейронами і всередині цих волокон. Тому активність головного мозку може бути збережена на високому рівні, незалежно від віку людини.

Їжовик – обов’язкова добавка для жителів великих міст, які відчувають на собі дію оксидативного стресу і потребують додаткової підтримки фізичного та ментального здоров’я. Його можна використовувати для монотерапії або в складі комплексного лікування.

Показання до прийому

  • Нейродегенеративні патології – хвороби Паркінсона та Альцгеймера, дизавтомнія, хронічна енцефалопатія, деменція з тільцями Леві тощо.
  • Постінсультне відновлення.
  • Під час підвищених розумових навантажень (здача проєктів, іспити, вивчення іноземної мови, навчання водінню авто).
  • Боротьба з Helicobacter pylori та регенерація слизової оболонки ШКТ.
  • Профілактика вікових змін.
  • Покращення сну.
  • Корегування станів дефіциту уваги та зниження працездатності.
  • Профілактика та лікування легких депресивних станів та тривожних розладів.

Як правильно вживати їжовик

Їжовик вживають зранку по 2-3 г, за 20-30 хвилин до прийому їжі. Профілактично-лікувальний курс вживання 3 місяці (мінімальний). Вживати можна на постійній основі, після чого необхідно зробити перерву на місяць. Далі, за необхідності, можна розпочати новий курс. Доза розраховується для середньої ваги тіла 80-90 кг. Тому, якщо ваша вага більша, можете трішки підвищити дозу. Гриб має накопичувальний ефект, тому покращення відчуваються тривалий час після закінчення курсу. Основний принцип вживання їжовика – це постійність та регулярність, не пропускайте прийоми.

Інші гриби добре комбінуються з їжовиком, немає застережень щодо їх одночасного прийому. Хорошу ефективність демонструє паралельне вживання лисичок або червоного мухомору.

Протипоказання

Їжовик не рекомендується вживати:

  • Вагітним та при лактації.
  • При хронічних захворюваннях нирок.
  • При індивідуальній непереносимості компонентів.

З обережністю приймають гриб при загостренні хронічних хвороб кишково-шлункового тракту, оскільки він містить хітин. Добавка не є лікарським засобом. Перед прийомом рекомендуємо проконсультуватися з лікарем.

Підсумовуючи

Левова грива, або їжовик гребінчастий – ідеальний природний засіб для покращення когнітивно-мнемонічних функцій, пам’яті, роботи головного мозку. Він допомагає формувати нові нейроні зв’язки, тому добре підходить тим, хто вивчає щось нове або закріплює певні навички. Ви можете обрати для курсу гриб в тій формі, яка найкраще підходить для вас – капсули, порошок або ціле плодове тіло. Придбати товари можна у нашій інтернет-крамничці «Мухоморня» – https://muhomornya.com/collections/gribu

Назад до блогу